Kahden tunnin autoilumatkan päässä Alankomaiden sykkivästä pääkaupungista Amsterdamista sijaitsee pieni, idyllinen hollantilaiskaupunki nimeltä Winschoten. Tulppaanien ja tuulimyllyjen lisäksi kaupungista löytyy Pyroll Convertingin toimipiste, jossa arkitetaan, rullataan, ja kääritään paperia ja pahvia yli sata  tuhatta  tonnia vuodessa. Pyroll-perheeseen vuonna 2015 liittynyt Winschoten on lähes 70 ammattilaisen työpaikka. Yksi työntekijöistä on operaattorina työskentelevä Mohamed Gaab.

Mohamed on kulkenut kirjaimellisesti pitkän matkan Pyrollin vihreisiin. Mogadishussa, Somaliassa syntynyt ja varttunut Mohamed jätti levottoman ja sodan runteleman kotimaansa taakseen ja laskeutui uuteen kotimaahansa Hollantiin vuonna 2009.

Kymmenen vuotta myöhemmin positiivinen ja iloinen Gaab aloittaa työpäivänsä Pyroll Winschotenin tuotannossa. Winschotenin toimipisteen henkilökunta on lähivuosina kasvanut huomattavasti ja tässä kasvussa uusia työntekijöitä rekrytoitiin kaikille osastoille. Helmikuussa 2016 Pyrollilla aloittanut Mohamed on yksi kasvukautena aloittaneista uusista pyrollilaisista.

Oikea mies, oikeassa paikassa

Euroopassa on ollut käynnissä koko 2010-luvun suuri pakolaisten ja siirtolaisten tulva Lähi-idän levottomuuksien, ilmastopakolaisuuden ja työperäisen muuttoliikkeen takia. Muuttaminen ja kotiutuminen täysin uuteen kotimaahan ei ole helppoa ja mutkatonta. Mohamedin kokemuksen mukaan paras tapa kotiutua uuteen maahan on opetella uuden kotimaan kieli ja tutustua sekä sopeutua uuden kotimaan sääntöihin ja kulttuuriin. Hyväntuulinen Mohamed on onnistunut kotiutumisessa ja kielen opettelussa hyvin ja hän työskentelee sujuvasti hollanniksi kollegoidensa kanssa.

Tiimin kanssa työskentely ja uuden oppiminen ovatkin asioita, joita Mohamed arvostaa työssään. Työkaverit kuvailevat häntä rehelliseksi, vastuulliseksi, omistautuneeksi ja motivoituneeksi tekijäksi, jonka positiivinen asenne vaikuttaa positiivisesti myös muihin työntekijöihin ja koko organisaatioon.

”Hän on oikea mies, oikeassa paikassa”, kuvailee Pyroll Winschotenin HR-Advisor Ina Van Aalst Mohamedia.

Talohaaveita ja kielten opiskelua

Somalian tilanne on kymmenen vuotta Mohamedin lähdön jälkeen edelleen levoton. Uudessa kotimaassaan Hollannissa hän arvostaa erityisesti turvallisuutta. Turvallisessa kotimaassa voi haaveilla myös tulevaisuudesta. Hän toivoo, että voisi seuraavien vuosien aikana ostaa oman talon ja mennä naimisiin. Hän haluaisi myös opetella ranskaa ja suunnittelee aloittavansa ranskan kielen opinnot verkkokurssina.

Lapsena Mohamed suunnitteli seuraavansa isänsä jalanjälkiä ja haaveili työskentelystä lääkärinä. Kotimaan levoton tilanne kuitenkin muutti suunnitelmat. Lääkärintyöstä Mogadishun lämmössä haaveillut lapsi tuskin aavisti asuvansa vuonna 2019 Alankomaissa ja työskentelevänsä suomalaisomisteisessa perheyrityksessä. Yllättävät elämänkäänteet ovat kuitenkin tuoneet miehen paikkaan, jossa on hyvä olla:

”Olen todella onnellinen luottamuksesta, jota sain tullessani työskentelemään Pyrollille. Vuoropäällikkö Jan Kiewiet valitsi minut kolmen ehdokkaan joukosta ja se muutti tulevaisuuteni”, Mohamed riemuitsee.

1.4.2019