Pyroll Groupin henkilökunta onnittelee lämpimästi                                                        yrityksen perustajaa teollisuusneuvos Reino Uusitaloa!

1950-luvulla Ypäjän maaseudulla kiersi poikkeuksellinen kaupustelija, joka kulki talosta toiseen siskonsa työntämien rattaiden kyydissä. Kulkuvälineen lisäksi korttikauppiaasta teki poikkeuksellisen hänen ikänsä, sillä reipas kauppias ei ollut ehtinyt vielä edes alakouluun. Välimatkat talolta toiselle olivat pienille jaloille liian pitkiä, mutta onneksi isosisko suostui kuljettamaan veljeään myyntimatkoilla.

Myöhemmin nuo samat jalat ovat juosseet kymmeniätuhansia kilometrejä kaikkien mantereiden maaperällä ja korttikauppa on vaihtunut hienoon tarinaan pakkausteollisuuden yrittäjänä. Seitsemättäkymmenettäviidettä syntymäpäiväänsä elokuun 15. päivänä juhlineessa Pyroll Group Oy:n perustaja Reino Uusitalossa voi edelleen nähdä nuoren korttikauppiaan innostuksen.

Yrittelijäisyyttä ja yritysideoita

Oman rahan ansaitseminen motivoi Uusitaloa pikkupoikana. Ensimmäiset rahansa hän ansaitsi keräyspaperia keräämällä ja osti niillä Leijona-rannekellon. Taskurahaa kertyi ahkeralle tekijälle myös sokerijuurikkaan harvennuksesta, mehiläispesien hoidosta ja hunajan myynnistä sekä metsätöistä. Ja tietenkin pääsiäis- ja joulukorttikaupasta, josta Uusitalo sai tilattavien korttien katteita pohtiessaan ensimmäiset oppinsa liiketaloudesta: edulliset kortit kävivät kaupaksi ja niistä sai paremman katteen kuin kalliimmista korteista, joita ihmiset ostivat vain harvakseltaan. Uusitalo osti enemmän edullisia, sai paremman tuoton ja talletti tulonsa sokeripala-astiaan.

Maalla vietetystä lapsuudesta huolimatta Uusitalo ei koskaan halunnut maanviljelijäksi. Traktori tärisytti nuoren Reinon mielestä liikaa ja innostus uutta tekniikkaa kohtaan oli suurta. Porin Teknillisen Oppilaitoksen jälkeen Uusitalo huomasi Helsingin Sanomissa kiinnostavan työpaikkailmoituksen ja päätyi töihin Kotkan Hovinsaarelle.

Tämä tarina voisi kertoa myös jonkin aivan muun alan yrittäjästä, sillä Pyrolliksi kehittynyt arkitustoiminta ei ollut Uusitalon ainoa liikeidea. Yrittämisen into kyti Raf. Haarla Oy:n sähkö- ja kunnossapitovastaavana työskentelevän Uusitalon mielessä ja ideoita syntyi erityisesti suuren mielenkiinnon kohteen, teletekniikan, ympärille. Lopulta arkitustoiminnan aloittaminen vaikutti toteuttamiskelpoiselta liikeidealta ja Reinosta tuli yrittäjä.

Paperirullia navetan heinäparvella

Uusitalon tarinoissa vaimon, lasten, lapsuuden perheen, Paavo-isän ja Aune-äidin merkitys on suuressa roolissa ja hän puhuu kauniista rakkaista ihmisistään. Vanhemmiltaan Reino peri positiivisen elämänasenteen, joka on kantanut haastavissakin hetkissä. Paavon ja Aunen asenteesta kertoo sodanaikainen kirjeenvaihto, jossa poikkeuksellisen tilan keskellä he kertoivat toisilleen vain hyviä ja positiivisia asioita. Vaimon tukea Uusitalo kuvailee kantavaksi voimaksi, joka on mahdollistanut tekemisen, jaksamisen ja onnistumisen. Lasten kautta tekemiselle löytyi merkitys. Oman perheen lisäksi yrittäjä on kiitollinen myös henkilöstölleen.

”Menestys on tullut yhteistyössä kaikkien kautta. Kenenkään merkitystä ei voi vähätellä siinä, ” hän toteaa.

Oman henkilöstön merkitys on ollut suuri yrittäjyyden alkumetreistä saakka. Seitsemänkymmentäluvulla suurteollisuuden täyttämässä Kaakkois-Suomessa yrittäjyys ei ollut suosiossa ja vielä vaikeampaa oli rekrytoida työntekijöitä uuteen yritykseen. Pyhtäältä löytyi kuitenkin neljä paikallista, ennakkoluulotonta tekijää, joiden kanssa Uusitalo aloitti käärepaperituotannon vanhaan navettaan rakennetussa tuotantolaitoksessa. Iltaisin Uusitalo laski päivän katetuottoja ja suunnitteli seuraavaa päivää. Lapsuudessa hän oli laskenut joulukorttien myyntikatteita taskurahan toivossa, nyt katetuotot olivat lähes elintärkeitä. Kaikkein pahin uhka oli, että yrityksellä ei olisi rahaa, toiminta loppuisi ja tuore yrittäjä jäisi täysin tyhjän päälle.

”Se ohjasi toimintaa, että kuinka pitkää päivää tehtiin. Kyllähän se oli työtä aamusta iltauutisiin. Tekeminen oli mielekästä eikä illalla olisi malttanut lopettaa,” Uusitalo kertoo.

Tässä hetkessä on hyvä olla

Seitsemänkymmentäviisi vuotta Uusitalo täytti vuonna, jolloin koronaviruksen aiheuttama poikkeustila pysäytti maailmantalouden. Nykyistä kriisiä Uusitalo tarkastelee rauhallisin mielin. Taloutta ja yritystoimintaa järisyttäneitä kriisejä hän on ehtinyt yrittäjänä kokea jo useamman kerran. Öljykriisissä ja finanssikriisissä osattiin tehdä oikeita valintoja. Suomen 1990-luvun alun lama vaati yrittäjältä tekoja ja toimintaa, mutta Pyroll selvisi silloinkin haasteista olosuhteisiin nähden hyvin. Oikeastaan Uusitalo luotsasi yrityksensä laman läpi niin hyvin, että sai siitä valtion yrittäjyyspalkinnon.

Pikkupoikana Uusitalon tekemistä motivoi kolikkoastian täyttyminen. Nykyään Reino kertoo pitävänsä elämän tärkeimpinä pääomina kokemuksia ja iloa. Omaksi ja muiden iloksi hän on pelastanut useita kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia rakennuksia ja kohteita, jotka ovat saaneet uuden omistajansa käsissä paremman tulevaisuuden ja mahdollistaneet yrittäjyyden ja ideoiden toteuttamisen monille kohteissa nykyään toimiville tahoille.

Monenlaisia tavoitteita itselleen vuosien varrella asettanut Uusitalo pohtii tulevaisuuttaan lempeästi ja ilman suurempia tavoitteita. Tärkeintä on pitää oma fyysinen ja henkinen hyvinvointi kunnossa, jotta olemisen vapaudesta voi nauttia täysillä. Sopivasti levottomat jalat suuntaavat edelleen maratoneille, mutta mieli on levollinen tässä hetkessä.