”Muovipommi” on räjähtänyt isosti mediassa. Kukapa meistä ei olisi lukenut uutisia esimerkiksi merissä kelluvista valtavista muovilautoista, jotka vuosi vuodelta vain kasvavat. Muovin valmistuksessa ja käyttämisessä täytyy oppia uudet, vastuullisemmat pelisäännöt.

Iso ongelma on muovin kertakäyttöisyys. Arvioiden mukaan jopa 95 prosenttia muovipakkausten arvosta menetetään, koska muovia käytetään vain kerran ja heitetään sitten pois. Myös EU:ssa muovin uudelleenkäyttö ja kierrätys on melko vähäistä: alle 30 prosenttia EU:n alueella syntyvästä muovijätteestä kerätään kierrätystä varten. Kierrätysmuovin käyttöaste ei päätä huimaa sekään: vain 6 % muovin käytön tarpeesta.

Mikään ei kuitenkaan estä rakentamasta prosesseja, joiden avulla muovi saadaan paremmin kiertoon.

Pyrollin Merikarvian yksikkö (SeaPack Oy) valmistaa muovikasseja hyödyntämällä käytettyä muovia. Noin 70-80% raaka-aineestamme on kerättyä kierrätysmuovia teollisuudesta ja kuluttajilta. Vuodessa Merikarvialla tehdään kymmeniä miljoonia muovikasseja. Ykköstuote on henkselikassi, joita menee pääasiassa vähittäiskaupan ketjuille. Muita merkittäviä tuotteita ovat kannikekassit, muovisäkit ja ilmakuplakalvot.

Pyroll Merikarvia on valmistanut muovikasseja 1980-luvun alkupuolelta saakka, joten kokemusta ja osaamista riittää. Viime vuosien aikana toimintaa on rukattu entistä enemmän kiertotalouden periaatteiden mukaiseksi. Tehtaalla on esimerkiksi oma granulointilinja, jonka avulla tuotannossa yli jäänyt materiaali voidaan heti hyödyntää uudelleen.

Kiertotaloudessa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla kysymys isoista koneinvestoinneista, vaan siitä, että olemassa olevaa kalustoa käytetään fiksummin – vastuullisemmin ja kestävämmin. Prosessia kehittämällä olemme päässeet hyviin tuloksiin ja aiomme jatkaa samalla tiellä.  

Kuluttajien huoli on saanut myös EU:n liikkeelle ja unionin ensimmäinen muovistrategia julkaistiinkin tammikuussa 2018. Strategiassa halutaan tehostaa muovin talteenottoa ja kierrätystä sekä tuotesuunnittelua, joka edistää muovituotteiden uudelleenkäyttöä, korjattavuutta ja kierrätystä. Samalla luodaan edellytyksiä uusille kiertotalouden innovaatioille ja investoinneille, mikä on tervetullut avaus komissiolta.

Lisäksi EU haluaa lisätä kierrätysmuovien kysyntää muun muassa kehittämällä laatustandardeja kierrätysmuoveille. Komissio aikoo myös käynnistää EU:n laajuisen kampanjan, jossa julkiset ja yksityiset toimijat sitoutuisivat käyttämään kierrätettyä muovia tuotteissaan.

EU on oikealla asialla. Esimerkiksi teollisuuden toimijoiden tulee jatkuvasti tutkia omia prosessejaan kriittisellä silmällä ja etsiä kestävämpiä toimintatapoja. Muovi on tässä yhtälössä vain yksi palanen – mutta se on palanen, jolla on iso merkitys ihmiselle ja ympäristölle.

Juppe Suhonen
Merikarvian yksikön (SeaPack) päällikkö