Se kerää koko perheen pöydän ympärille, viihdyttää, naurattaa, jännittää ja saa pelaajat valvomaan pidempään kuin kukaan oli suunnitellut. Lautapeleillä on vakiintunut paikka suomalaisten joulupaketeissa ja unohtumattomissa yhdessäolon hetkissä. Teknologiamurroksen alussa lautapeleille ennustettiin synkkää tulevaisuutta, mutta vuonna 2018 lautapelibisneksessä on valoisaa.

Porilainen Tactic Games aloitti lautapelituotannon kauan ennen teknologiaa ja digitalisaatiota. Klassikoksi vakiintuneesta Kimble-pelin tuotannosta alkunsa saanut perheyritys on kasvattanut neljänkymmenen vuoden matkan aikana liikevaihtoaan, vientiä, liiketoimintoja ja tietysti lautapelivalikoimaa.

Pyroll Paperitukun myyjä Anu Malmberg tutustui Tacticiin, silloiseen Nelostuotteeseen, 18 vuotta sitten aloittaessaan työskentelyn Pyrollilla. Tactic oli jo tuolloin Paperitukun asiakas ja Anu sai nopeasti kasvavan perheyrityksen asiakassalkkuunsa.

Vuosikymmenten aikana Tacticin ja Pyrollin välinen suhde on muuttunut perinteistä asiakassuhdetta syvemmäksi. Lähes saman ikäiset perheyritykset korostavat tekemisessään suomalaisuutta.

”Tunnen sellaista suurta ylpeyttä suomalaisesta yrityksestä,” Malmberg kuvailee suhdettaan asiakkaaseensa Tacticiin.

”Arvostetaan historiaa, mutta katsotaan tulevaisuuteen”

Perheyrittäminen näkyy vahvasti Tacticin arjessa. 60-luvun lopulla yrityksen perustaneen Aarne Heljakan poika Markku Heljakka ja lapsenlapset Jemina ja Kati operoivat yrityksen liiketoimintaa. Tacticissa työskentelee myös muita perheenjäseniä sekä työntekijöiden perheenjäseniä.

”Meillä on paljon ihmisiä, joiden lapset tai lapsenlapset kolmannessa polvessa ovat kaikki meillä töissä, ” Markku Heljakka kertoo.

Perheyrittäjyys näkyy myös Tacticin liiketoiminnassa ja strategiassa. Tavoitteet ja tekeminen eroavat 2010-luvulla pinnalla olevasta pikavoittoja hamuavasta start-up-liiketoiminnasta. Tacticilla panostetaan jatkuvuuteen, pidetään huoli henkilökunnasta ja pyritään rakentamaan tulevaisuutta myös seuraaville sukupolville. Tuotannossa pyritään maksimoimaan suomalaisen työn osuus ja monesta Tacticin tuotteesta löytyy Avainlippu-tunnus. Myös ympäristöarvot ovat yritykselle tärkeitä.

”Me ollaan varmaan maailman ekologisin lautapelifirma,” Heljakka toteaa. Tacticin tuotteissa käytetään paljon kierrätysmateriaaleja, mahdollisimman vähän muovia ja kaikki materiaalit ovat kierrätettäviä. Myös työvaiheet tuotannossa ovat sellaisia, että tuote on suunnittelupöydältä varastoon saakka ekologinen, mutta valitettavasti logistiikka kasvattaa tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Sananselitystä ja maailmanmestaruuskilpailuja

Tacticin tarina alkoi Kimble-pelistä, mutta hallituksen puheenjohtaja Heljakka innostuu vielä enemmän yrityksen toisesta hittituotteesta Aliaksesta:

”On vaikeaa sanoa mikä koukuttaa vuodesta toiseen, mutta ehkä Alias. Siinä on niin paljon hienoja ominaisuuksia: se saa ihmiset lähentymään ja avautumaan ja siitä on tehty erilaisia variaatioita.”

Aliasta keittiönpöydän ääressä pelatessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, että peliä pelataan ympäri maailmaa: Aliasta myydään jokaisella mantereella ja siitä on tehty yli 70 kieliversiota. Euroopassa pelin kattavuus on lähes sata prosenttia, sillä Euroopan alueella on vain muutama maa, josta Aliasta ei vielä löydy.

Tacticin kansainvälinen hittituote on Aliaksen lisäksi Mölkky. Suomalaisten rakastama Mölkky on muotoutunut Tacticin käsissä kansainväliseksi menestykseksi, jonka parissa kilpaillaan maailmanmestaruudesta ja viihdytään vapaamuotoisemminkin.

Vuonna 2010 Mölkystä markkinointivastuun ottanut Tactic osti pelin oikeudet vuonna 2016. Peli on kansainvälisesti todella kysytty ja kolmivuoroisesta tuotannosta huolimatta kysyntä on jatkuvasti suurempaa kuin tuotantokapasiteetti. Pelin tuotantokapasiteettia on tarkoitus nostaa ja Mölkylle on suuria tulevaisuudensuunnitelmia, joiden avulla Tactic ottaa haltuun myös siivun urheilubisnestä.

Tactic juhli viime vuonna 50-vuotissyntymäpäiviä. Maailma on muuttunut matkan varrella paljon, mutta yritys on pitänyt päänsä pinnalla muutosten aallokoissa. Pyrollilla asiakkaan liiketoiminnan muutokset ovat näkyneet tilausten sisällöissä, mutta tonnimääristä tai kotelokartongin tilaustahdista riippumatta asiakkaan vierellä on kuljettu ja etsitty ratkaisuja uusiin tarpeisiin.

Joulupakettiin hittipeli tai rakas klassikko

Joulu on perinteisesti lautapelisesongin kulta-aikaa. Selkeää vuoden trendipeliä on nykyään vaikea ennustaa, mutta pelien kehittämisessä ja uusien pelien valitsemisessa aktiivisesti mukana oleva Heljakka uskoo, että Suomessa innostutaan tänä jouluna Huutokauppakeisari-pelistä.

Ilmiöihin sidotut pelit kiinnostavat kuluttajia. Kansainvälisesti trendinä ovat lokalisoidut tuotteet eli pelit, jotka vahvistavat omaa kielellistä ja kulttuurillista tunnetta sekä liittyvät paikallisiin ilmiöihin. Myös sosiaalinen media vaikuttaa lautapelien trendeihin.

Toisaalta joululahjassa ei voi epäonnistua, jos pakettiin käärii ikisuosikki Kimblen. Sen parissa Heljakkakin viihtyy edelleen.

20.12.2018