Kuvittele tällainen tilanne: olet paikallisen marketin juustohyllyllä. Jo etukäteen päätit, että nyt repäistään ja otetaan jotain uutta juustoa. Mutta mitä? Katse haravoi juustohyllyä hetken, pysähtyy – ja käsi heilahtaa. Juusto on nyt kourassa ja tutustut tuotteeseen. Todennäköisyys sille, että kädestä juusto siirtyy ostoskärryyn eikä takaisin hyllyyn on 90%.

Tutkijoiden mukaan päätöksenteko elintarvikekaupassa on juuri näin intuitiivista. Se on myös nopeaa: siinä missä ennen katse luotasi hyllyä kolmen sekunnin ajan, niin nyt riittää kaksi sekuntia. Nuo kaksi sekuntia ratkaisevat sen, taisteleeko juustonvalmistaja kultamitalista kovalla prosentilla vai jääkö vaihtopenkin pimentoon.

Paljon asiaa mahtuu tuohon 10 prosenttiin. Tiedostava, fiksu kuluttaja voi lukea tuotteesta, millaisesta juustosta on kyse, mikä on rasvaprosentti, onko kotimainen? Tämä tiedonkeruutehtävä on kuitenkin – aika usein – eräänlainen Troijan hevonen: se tarjoaa faktan, jolla perustella tunteella ja vaistolla syntyneen päätöksen.

Jos ylläkuvattu kuulostaa turhan hurjalta tai yliampuvalta, kannattaa kysyä itseltään: kuinka todennäköistä on, että laitettuasi juuston takaisin hyllyyn, otat tilalle toisen? Entä kolmannen? Ja: missä vaiheessa alat itsekin pitää käytöstäsi outona?

Pakkausvalmistajan näkökulmasta kysymys on – kirjaimellisesti – sekuntipelistä. Paras pakkaus pysäyttää. Toiseksi paras ei.

Elintarvikealan toimijoiden tuskaa lisää se, että kilpailu on veristä ja kiihtyy edelleen. Kauppojen hyllyille raivataan tilaa niin nyhtökauralle kuin hyönteisherkuille, ja aika harva tuote on turvassa muutokselta. Kun elintarvikemarkkina monipuolistuu, kuluttajasegmentit pirstaloituvat. Ruokailutottumukset ja -trendit ovat kovassa käymistilassa ja esimerkiksi etnisten ruokatuotteiden todellista maihinnousua vasta odotellaan. Kauppiaskin on ihmeissään: miten ihmeessä nämä kaikki saadaan mahtumaan hyllyille?

Pyroll Pakkaukset on korostetusti suomalaisen elintarviketeollisuuden hovihankkija – aina siinä määrin, että asiakkaistamme 70% tulee elintarvikesektorilta. Me tiedämme, että hyvä tuote voi hyvinkin menestyä markkinoilla, kunhan tuotanto, pakkaus ja markkinointi ovat kunnossa. Näkyvyyden kannalta kaksi jälkimmäistä tekijää ovat ehdottoman kriittisiä.

Varsinkin uuden ruokatuotteen kohdalla valmistaja kysyy, mikä on paras pakkausmateriaali. Tällöin peliin mukaan tulevat sellaiset seikat kuin säilyvyys, annoskoko ja näyttävyys. Viime kädessä kysymys on kuitenkin tuotekokemuksesta: minkälainen pakkaus saa kuluttajan poimimaan juuri kyseisen tuotteen kenties kymmenien kilpailevien tuotteiden joukosta? Ja millainen pakkausratkaisu on sekä kätevä käyttää että silmää miellyttävä? Entä tuoko valittu ratkaisu lisäarvoa?

Pyroll auttaa asiakasta monimateriaaliosaamisellaan, jonka ansiosta ratkaisuja voidaan hakea laajalla säteellä. Pienet painoerät taas mahdollistavat sen, että pk-sektorin toimijat voivat tehdä pilotteja ja nopeita kokeiluja markkinaan. Jos tuote osuu kuluttajan makuhermoon, volyymia voi aina kasvattaa.

Kari Tuominen
Myyntijohtaja
Pyroll Pakkaukset