Kesällä 2008 Puolan Strykówissa seisoi tyhjillään uusi harmaa teollisuushalli. Tyhjän rakennuksen sisällä käyskenteli Mariusz Bús, joka oli hieman aiemmin vastannut rekrytoijan tarjoamaan työtarjoukseen hyväksyvästi ja tarttunut mielenkiintoiseen työtilaisuuteen suomalaisessa Pyrollissa. Pyroll Converting oli päättänyt kansainvälistää liiketoimintaansa ja kansainvälistymisen ensimmäinen askel otettiin Keski-Puolan Strykówiin, joka sijaitsee loistavien logististen yhteyksien varrella: Itämeren rannalta kohti etelää suuntaava moottoritie A1 ja itä-länsi-suuntainen A2, risteävät Strykówissa lähellä miljoonakaupunki Lodzia.

“Aloitimme nollasta. Meillä oli vain uusi ja tyhjä rakennus. Heinäkuussa 2008 aloitimme asentamaan koneita ja tarvittavia työvälineitä aloittaaksemme tuotannon”, General Manager Mariusz Bús muistelee yhdentoista vuoden takaista työelämänsä ja Pyroll Convertingin muutoskohtaa.

Pyroll Strykówin liiketoiminta aloitettiin viiden työntekijän tiimityöllä. Kesällä 2019 samassa rakennuksessa työskentelee yhtä tekijää vaille neljäkymmentä ammattilaista. Kymmenen vuoden aikana Strykowiin on rakennettu kannattava liiketoiminta, jonka vahvuuksiksi Mariusz nostaa loistavan sijainnin, hyvän maineen, laadukkaan asiakaspalvelun ja korkean laadun sekä joustavuuden.

Työn ja opintojen tasapainoa

“Asiakkaamme arvostavat suuresti meitä hyvän laadun ja joustavuuden vuoksi. Yrityksellä on myös hyvä maine paikallisesti, sillä me pidämme huolta työntekijöistämme,” Mariusz kuvailee Pyroll Strykowia.

Yksitoistavuotiaalla toimipaikalla vallitsee hyvä yhteishenki henkilökunnan kesken. Yhteishengen lisäksi myös työntekijöiden osaamista vaalitaan tarjoamalla erilaisia opintoja ja kursseja sekä paljon osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia. Samalla tämä on myös ”vaatimus”, jotta voimme kasvaa ja pärjätä myös tulevaisuudessa, ilman jatkuvaa henkilökohtaista ja koko henkilöstön kehittämistä ja kouluttautumista toiminta ei voi kehittyä ja mennä eteenpäin. Lisäksi ja olennaisen tärkeänä asiana on, että olemme luomassa uutta strategiaa koko toimialalle ja sitä kautta joka tehtaallemme – koulutuksen merkitys uuden strategian onnistumisessa on merkittävä. Tulevaisuutta ja strategiaa on mietittävä ja sen eteen on työskenneltävä päivittäin.

Myös Mariusz on kehittänyt ammattitaitoaan opiskelemalla. Huhtikuussa 2018 hän valmistui puolalais-yhdysvaltalaisesta MBA-ohjelmasta. Kahden vuoden ajan hän opiskeli joka toinen viikonloppu liiketoiminnan kehittämistä, talousjohtamista ja muita omaan työtehtävään vahvasti linkittyviä aiheita. Perheensä ja Pyrollin tuella hän onnistui arvostetun tutkinnon opiskelussa, vaikka työn, opiskelun ja perheen yhteensovittaminen olikin välillä haastavaa.

“Yhteensovittaminen oli aluksi hankalaa, mutta sitten tein tarvittavia järjestelyjä opinnoissa ja töissä. Perheeni joutui joustamaan paljon, mutta pyrin antamaan kaiken aikani heille vapaina viikonloppuina”, Mariusz kertoo kahden vuoden intensiivisestä opiskeluajastaan.

Opinnot antoivat hänelle paljon uutta osaamista yksikönjohtamisesta ammattimaisella ja nykyaikaisella tavalla. Oman osaamisen kehittäminen ja uudet ideat olivatkin kipinä opintojen aloittamiseen

“Tärkeimpiä asioita, joita koulutuksessa opin olivat , kuinka muutetaan teoriatieto käytännön osaamiseksi. Meillä oli paljon käytännön harjoituksia, joissa pystyimme tarkistamaan omaa teoriatietämystämme ja se oli innostavaa – opinnot ja koulutus antoi myös erinomaiset eväät toimialan ja Strykowin tehtaan strategiatyöhön”, Mariusz muistelee opintojensa parhaita paloja.

 Tavoitteena kahdeksankymmentätuhatta tonnia

Tänä kesänä Mariuksella on aikaa myös lomailla, sillä opinnot ovat nyt valmiit ja kymmenen vuoden aikana Strykówin tehdas on laajentunut neljänkymmenen henkilön työpaikaksi, jonka toiminta pyörii päällikön lomaillessakin. Opintourakan jälkeen hän keskittyy nyt vapaa-ajallaan perheensä kanssa olemiseen. Vapaa-aikana nautitaan koripallon ja shakin pelaamisesta sekä erilaisista strategiapeleistä.

Kymmenen vuoden aikana Pyroll Strykówin liiketoiminta on vakiintunut ja kasvaa tasaisen varmasti vuosi vuodelta. Tulevaisuudessa tavoitteena on kasvattaa yksikön kapasiteettia ja kasvaa vielä merkittävämmäksi alan palvelun tuottajaksi. Mariuksen sekä uuden strategian mukaisesti tulevaisuuden suunnitelmissa on, että Pyroll Strykówissa arkitetaan vuonna 2026 vuositasolla 80 000 tonnia kartonkia ja paperia.

Suomi on tullut Mariukselle tutuksi Pyroll-vuosien aikana. Puolalaisen ja suomalaisen työkulttuurin välillä hän ei näe juuri eroavaisuuksia ja puolalaisen onkin ollut helppo työskennellä suomalaisessa yrityksessä ilman kulttuurishokkeja.

“Suomi on todella kiinnostava maa täynnä mahdollisuuksia. Yksi mieleenpainuvimmista muistoistani on vierailu Saariselällä. Se on yksi kauneimmista paikoista, minkä olen nähnyt.”

23.08.2019