Digitaalisuus on uimassa pakkausteollisuuden liiveihin isosti. Varsinkin isot brändit ovat huomanneet, että digitaaliset pakkausratkaisut mahdollistavat lähes mitä vain. Fiksut toimijat ovat jo tajunneet, että tässä uudessa maailmassa pakkaus ei ole pakkaus – se on media, mainos, sisäänheittäjä ja mahdollisuuksien runsaudensarvi.

Kun pakkauksiin tuodaan älyä, saadaan kohderyhmästä enemmän tietoa – ja sen tiedon avulla saadaan kohderyhmän sydämestä tiukempi ote. Kaiken lähtökohtana on hyväksyä, että omnichannel-markkinointi on tullut jäädäkseen ja kanavia on kaikkialla. Markkinointi on menossa kohti yksilöä.

Miten temppu sitten tehdään?

Brändeillä on yhä enemmän tuotenimikkeitä ja yhä erilaisempia elinkaaria. Digitaalinen pakkaustehdas on avannut mahdollisuuden hallita fyysisten tuotepakkausten elinkaaria joustavalla tuotannolla ja kasvattanut merkittävästi brändien kykyä reagoida nopeasti eri markkinatilanteisiin.  

Brändit antavat pakkaukselle uusia tehtäviä kaupan hyllyssä POS (Point of Sale) materiaalina sekä hyödyntävät uusia mahdollisuuksia pakkauksen yhteydessä kuluttajaan. Meillä PackageMediassa on käytössä PM Platform, jonka avulla asiakas voi luoda oman palvelun ja identiteetin pakkausratkaisun ympärille.

Loppuasiakas – kenties maitolitraa kaupan hyllystä kurottava nuori perheenäiti – voi päästä osaksi yhteisöä, joka sitouttaa ja palkitsee jäseniään. Onko tuote valmistettu kestävästi? Mistä saan luotettavaa tietoa? – Pakkaus itsessään voi avata nämä ovet ja monta muuta.

Brändille digitaalisuus tuo tietoa suoraan etulinjasta. Digipakkauksista osataan sanoa reaaliajassa, missä kauppa käy ja missä ei. Brändi saa pakkauksen kautta oppimisnäkymän kuluttajan arkeen.

Analytiikan työkalut raksuttavat ja laativat skenaarioita, joiden avulla loppuasiakasta palvellaan entistä paremmin – nopeammin, monipuolisemmin, yksilöllisemmin. Paras pakkaus koskettaa.

Jokaisen brändin kannalta arvokkain asiakas on sellainen, joka todella ottaa yrityksen tuotteen tai palvelun omakseen. Varsinkin nuoressa sukupolvessa on paljon tällaisia aktiivisia asiakaita, jotka haluavat keskustella brändistä, elää sen mukana ja osallistua sen kehitykseen.

Digitaalisuuden avulla näille ”lipunkantajille” voidaan räätälöidä omia special edition -tuotteita jopa niin, että he itse pääsevät mukaan kehitysprosessiin. Digipaino mahdollistaa pienetkin erät kustannustehokkaasti.    

PackageMedian Inkeroisissa sijaitseva digitaalisten pakkausten tehdas on ainut lajiaan Suomessa. Se on myös Pohjoismaiden suurin 100 % digitaalinen pakkaustehdas. Vuonna 2017 me teimme kolmen miljoonan euron investoinnit, joiden avulla pakkausratkaisut nostetaan uudelle tasolle ja tuodaan arjen tuotteisiin.

Panostus on mittava ja usko vahva. Etenkin nyt, kun nousukauden tuulet taas puhaltavat, me uskomme siihen, että maasta löytyy rohkeita edelläkävijöitä, niitä jotka kysyvät: ”Entäpä jos…?”

Edelläkävijä tietää, että menestys ei tule tekemällä sitä, mitä on aina ennenkin tehty. Muutos on syönyt monelta yritykseltä (ja toimialalta) leivän pöydästä, kun katse on jumittunut liikaa peräpeiliin.

Tässä kuviossa digitalisaatio voi olla paha peikko, joka kiusaa muutosvastarinnassa marinoituja. Tai rakettimoottori, joka syöksee yrityksen uudelle kasvu-uralle.

Taloudellisesti kovina aikoina yritykset usein järkeistävät toimintojaan – rönsyt pois ja keskitytään coreen. Kun sitten taas noustaan, sopisi toivoa että yritykset jättävät järkeistämisen sikseen ja ryhtyvät rohkeistamaan. Pakkauksissa voi olla kokonainen uusi, löytämistään odottava El Dorado niille toimijoille, jotka tarraavat tilaisuutensa.

Onni suosii rohkeaa? – Satavarmasti.

Mauri Reinilä
Pyroll Pakkaukset