Origamilaatikko, kasa valkoisesta pahvista muotoiltuja pakkausprototyyppejä ja pöydät täynnä pahvia. Pyrollin pakkaussuunnittelijan August Salon työhuone Tuusulassa on täynnä tekemisen, kokeilemisen ja askartelemisen riemua.

Origameja harrastuksenaan taiteilleesta Salosta piti oikeastaan tulla hieman isompien rakenteiden suunnittelija, mutta tie arkitehdin ammattista kääntyi pakkaussuunnitteluun, kun Salo löysi itsensä Lahden Muotoiluinstituutista muotoilijakoulutuksesta. Opiskeluaikana erityisesti rakennesuunnittelusta innostunut Salo on työskennellyt Pyroll Pakkausten pakkaussuunnittelutiimissä jo useamman vuoden. Työparinsa Teemu Jormanaisen kanssa he luovat Pyrollin asiakkaiden pakkauksista toimivia kokonaisuuksia.

Ympäristötrendi näkyy pakkaussuunnittelijan pöydällä

Jormanainen on työskennellyt Pyrollilla jo reilun vuosikymmenen. Tampereella työskentelevän suunnittelijan toi pakkausalalle viehätys rajoitetun tilan tehokkaasta täyttämisestä. Pienoismalleja harrastavalle suunnittelijalle yksityiskohtien hiominen on innostavaa ja hän toteaa pakkaussuunnittelun olevan myös itseilmaisua rakenteiden ja muotojen avulla.

Muotoiluinstituutista valmistuneet suunnittelijat täydentävät ammatillisesti toisiaan. Salon vahvuuksia ovat kokonaisvaltainen pakkaussuunnittelu, jossa hän yhdistää graafista osaamista ja rakennesuunnittelua. Jormanaisen tekeminen on puolestaan hieman vahingossa painottunut teollisuuteen sopiviin rakenteisiin. Työarjessa suunnittelijat tekevät kuitenkin hyvin samankaltaisia asioita ja pystyvät tarvittaessa vaihtamaan projekteja keskenään.

Salo ja Jormanainen ovat ehtineet muotoilla pakkauksia taitavissa käsissään yhteensä toistakymmentä vuotta. Suunnittelijoiden ammattilaisuuden varrella myös pakkausalan trendit ovat muuttuneet. Tällä hetkellä eletään vahvasti ympäristötietoisuuden aikakautta, joka näkyy myös pakkaussuunnittelijan työpöydällä.

Muovittomuus, kierrätettävyys ja pakkauksen hiilijalanjälki puhuttavat asiakkaita ja suunnittelija pääsee työssään pohtimaan kasvavassa määrin pakkauksen ympäristöystävällisyyttä.

”Ympäristötietoisuus on mielenkiintoista, mutta ei missään nimessä yksinkertaista tai mustavalkoista. Aika paljon on harmaata välissä, josta löytyy ratkaisut,” Jormanainen pohtii ympäristöystävällisyyden trendiä.

Molemmat suunnittelijat painottavat aitoa hiilijalanjälkiajattelua ja haluavat välttää viherpesua pakkausten ympäristöystävällisyyttä parantaessaan.

”Minä olen ekologinen-teksti ei itsessään välttämättä tee pakkauksesta ekologista. Taustalle tarvitaan oikea resepti tekoja ja materiaaleja,” Salo pohtii ekologisuustrendin haasteita.

Monimateriaalisuudesta voi ammentaa uusia ratkaisuja

Pyrollilla Salo ja Jormanainen työskentelevät poikkeuksellisessa ympäristössä, sillä työpöydällä seikkailee pakkausprototyyppejä monenlaisista materiaaleista. Monimateriaalisuus mahdollistaa hybridiratkaisujen tekemisen ja esimerkiksi kokonaisvaltaisen tuoteryhmäsuunnittelun, jossa hyödynnetään myös Pyrollin ammattitaitoa värienhallinnassa.

Asiakkaiden toiveet materiaalien suhteen ovat muuttuneet selkeästi Jormanaisen Pyroll-vuosien aikana. Monimateriaaliseen yritykseen tullaan yhä useammin ilman kiveen hakattuja päätöksiä materiaaleista ja ollaan kiinnostuneita kuulemaan ammattilaisen näkemyksiä ja ehdotuksia materiaalivaihtoehdoista. Pakkaussuunnittelijoille tämä on mieleinen tapa työskennellä ja asiakkaalle etsitään aina paras mahdollinen vaihtoehto tarpeeseen.

Ympäristöystävällisyyden trendiin pakkaussuunnittelijat pystyvät Pyrollilla vastaamaan ketterästi, sillä samasta talosta löytyy useita erilaisia materiaalivaihtoehtoja, joista voidaan rakentaa uusia, toimivia ja ekologisempia pakkauksia.

”Sanoiko pakkaus sulle moi”

Pakkaussuunnittelijalle kauppareissu markettiin voi olla samalla myös katsaus oman ammattilaisuuden mahdollisuuksiin.

”Mä ostan tuotteen välillä, koska haluan viedä sen kotiin ja tutkia sen rakenteen. Välillä mä meen kauppaan ihan sillä ajatuksella, että tutkin pakkauksia. Välillä taas joku kiinnostava pakkaus vaan osuu silmään.”, Salo kertoo pakkausten suunnittelijan kauppareissuista. Kaupan hyllyjen välissä suunnittelija voi päivittää käsitystään pakkausten trendeistä ja löytää hyllyriveistä edukseen erottuvia pakkauksia, joista voi ammentaa ideoita omaan työhön.

Pakkaussuunnittelun tulevaisuuden molemmat suunnittelijat näkevät entistä enemmän kokonaisvaltaisena suunnitteluna, jossa pakkausta ajatellaan yhä enemmän viestintävälineenä ja tuotetta tukevana asiana tai osana tuotetta. Paras pakkaus on sellainen, joka puhuttelee ostajaa, tuottaa kokemuksia ja Salon sanoilla ”tervehtii asiakasta”.

Suunnittelijat rohkaisevat asiakasta panostamaan pakkaukseen ja ottamaan pakkaussuunnittelun osaksi uuden tuotteen suunnitteluprosessia heti alkumetreiltä asti. Pakkaus on parhaimmillaan toimiva parivaljakko yhdessä tuotteen kanssa.

”Pakkaus on kriittinen osa kaikkea. Sitä ei pitäisi hutaista ikinä,” Salo toteaa.

9.1.2019